Aquest vespre, una fuita de nitrogen a la planta de Kao Corporation d’Olesa de Montserrat ha provocat l’activació del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT), un protocol de seguretat dissenyat per gestionar incidències relacionades amb substàncies perilloses en el sector químic català. Segons les fonts oficials, l’incident ha estat categoritzat en la categoria 1, la de menor gravetat, i no ha ocasionat danys personals ni materials significatius.

Els fets: una vàlvula de seguretat provoca una fuita de nitrogen

L’incident ha tingut lloc a les 20.07 h, quan una vàlvula de seguretat d’un dels tancs de nitrogen a les instal·lacions de Kao Corporation ha saltat, produint una petita fuita d’aquest gas. L’empresa ha notificat immediatament el succés a Protecció Civil i ha procedit a activar el seu propi protocol intern de resposta, aplicant mesures de contenció i tancant l’alimentació del tanc afectat per evitar l’expansió de la fuita. La situació s’ha controlat completament amb els recursos interns de l’empresa, sense necessitat de suport extern per part dels bombers o altres serveis d’emergència.

Què és el PLASEQCAT i per què s’ha activat?

El Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, conegut com a PLASEQCAT, és un protocol creat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’afrontar i gestionar de forma eficaç qualsevol incidència o emergència derivada d’accidents greus en instal·lacions que treballen amb substàncies químiques perilloses. Aquest pla és especialment rellevant en zones industrials amb una alta densitat d’empreses químiques, ja que permet coordinar la resposta davant situacions d’emergència i minimitzar els riscos per a la població i el medi ambient.

Els PLASEQCAT estableix l’estructura de resposta i els procediments necessaris per afrontar qualsevol emergència que impliqui substàncies perilloses, garantint la seguretat de les persones, la protecció dels béns materials i la preservació del medi ambient. En el cas d’un incident, el pla actua de manera escalonada, classificant les situacions en diferents categories segons la gravetat i l’abast de l’accident: de categoria 1 (poca importància) fins a categories superiors que podrien requerir una intervenció immediata dels cossos d’emergència i evacuació de la població en casos extrems.

Procediment seguit per Protecció Civil

Després de ser alertada per Kao Corporation, Protecció Civil ha monitoritzat la situació per verificar si era necessari desplegar recursos addicionals. Tot i que el protocol PLASEQCAT s’ha activat preventivament, la ràpida actuació de l’empresa en el control de la fuita ha permès que no fos necessari activar recursos externs. Així mateix, s’ha constatat que la fuita no ha suposat cap risc per a la salut ni ha provocat danys en les instal·lacions.

Després d’aquestes comprovacions, Protecció Civil ha donat per resolta la situació i ha desactivat l’alerta del PLASEQCAT en la mateixa categoria 1, sense que la incidència arribés a escalar a nivells de major gravetat.

Mesures de seguretat en les indústries químiques de Catalunya

El sector químic de Catalunya està sotmès a una regulació estricta per garantir la seguretat tant dels treballadors com de la població pròxima a les indústries. En aquest context, el PLASEQCAT es configura com una eina essencial per gestionar els riscos associats a l’activitat química. Aquest pla es complementa amb el PLASEQTA, un altre protocol específic per a zones d’activitat petroquímica, oferint una resposta integral en cas d’incidents en diferents sectors de la indústria.

FONTS DE VERIFICACIÓ:   Post de l'Ajuntament d'Olesa a X

Director, periodista i reporter de Teleolesa. Amb una gran passió per l'audiovisual i el periodisme, dirigeixo i coordino tots els departaments, supervisant la realització, producció, edició i difusió de continguts. M’encarrego de crear contingut emocionant i rellevant, connectant amb la comunitat i oferint una perspectiva fresca i autèntica en cada peça.