La gestió de residus i la neteja viària s’han convertit en temes de debat central a Olesa de Montserrat. El PSC local ha expressat la seva preocupació per la situació actual, destacant un empitjorament significatiu del servei en els últims mesos i un augment de les taxes sense una millora corresponent en la qualitat.

La problemàtica s’ha fet especialment visible després de les recents festivitats nadalenques, particularment durant la nit de Reis, on l’increment de residus i la manca de recursos adequats han posat de manifest les deficiències en el sistema actual de gestió.

Segons el partit, la situació s’ha vist agreujada per diversos factors, incloent-hi la finalització imminent de la concessió actual i la manca d’una nova licitació a temps, resultant en una pròrroga del contracte actual amb preus actualitzats però amb un servei que consideren cada vegada més deficient.

Per aprofundir en aquesta problemàtica, hem realitzat una entrevista detallada amb representants del PSC d’Olesa de Montserrat:

P: Quins creieu que són els principals problemes relacionats amb la neteja viària i la recollida de residus a Olesa?

R: Creiem que el servei de neteja viària ha degenerat en els darrers mesos. És un fet que succeeix de forma sovint quan esta finalitzant la concessió i no s’està a sobre de que es faci bé la feina. En aquest sentit, i afegit al fet que actualment ens trobem amb un contracte prorrogat perquè l’equip de govern no va arribar a temps a licitar el nou contracte, ens trobem que s’està prestant un servei molt més car, ja que s’ha hagut s’actualitzar preus, però amb una gestió més deficient i més deixada.

P: Com valoreu la gestió actual d’aquests serveis a la nostra localitat?

R: La manca d’un control efectiu de la gestió del servei no està contribuint a donar un servei adequat. A més a més, L’incivisme de certes persones i comerços, junt a la manca de persecució d’aquest incivisme, contribueixen a embrutar el municipi. Prevenció i control fa temps que son dos conceptes que brillen per la seva absència.

P: Quines millores proposaríeu per a una gestió més eficient dels residus a Olesa?

R: Respecte a les millores, mentre no s’adjudiqui i es posi en marxa el nou contracte (que ja hem avisat que neix coix i feble), s’ha d’estar més a sobre de la concessionària i dels incívics. Si saps que a certs punts del municipi a certs dies de la setmana es deixa de netejar en condicions o es llencen brosses o es deixen mobles on no toca, s’ha de fer una campanya de prevenció i control. I si no saps que això està succeint, és perquè no s’està arribant als barris per part de l’equip de govern, o més aviat no s’està arribant a tots, per tant, el problema és més d’arrel que mai.

P: Com valoreu l’actual taxa de residus en relació amb els serveis que es presten?

R: La taxa de residus ara mateix és vergonyosa. Ja ho hem dit per activa i per passiva: estem augmentant la taxa per prestar un servei que cada cop és més dolent. I es fan aquests augments perquè l’equip de govern no te capacitat de generar nous ingressos. Què farem quan realment s’hagi de pagar el doble a la concessionària? Seguirem pujant taxes? Pagarem 400€ de taxa? Quins serveis es veuran compromesos? Si seguim aquest raonament, una de dos: o ara estem pagant una barbaritat per un servei a totes llums deficitari, o l’any vinent pagarem una taxa molt més cara de la que ja paguem.

P: Com es poden millorar els recursos destinats a la neteja i la recollida de residus en èpoques de més activitat?

R: En les èpoques de més activitat, no hi ha res a descobrir: s’ha de reforçar el servei amb més personal puntual, i s’ha de posar a netejar des del minut zero. A mode d’exemple, si una plaça es neteja un diumenge a les 9 del matí (en cas que es netegi, és clar, perquè a vegades no es fa), en cas d’haver un esdeveniment gran, s’ha de fer des de molt abans de les 9 del matí. I si durant la festa es poden anar fent petites neteges o buidatges, molt millor. Això és pot fer: és fàcil, no és car, i en qualsevol cas, és necessari pel benestar de tothom.

P: Quin missatge final voldríeu transmetre a la ciutadania?

R: Nosaltres volem deixar clar un missatge: la recollida de residus s’ha de pagar, i la recollida selectiva s’ha de fer. Els impostos serveixen per pagar servei, i nosaltres apostem per una fiscalitat adequada, ja que és la garantia de que tota la ciutadania tingui accés als serveis bàsics. El que no demanarem mai és que la ciutadania pagui els plats trencats. Tenim unes necessitats en l’àmbit de la sostenibilitat i la regeneració de residus, i a Olesa de Montserrat anem tard perquè l’equip de govern s’ha posat tard i malament. Sabem que a la llarga la recollida selectiva és bona i necessària, i ens estalviarà diners. Però per arribar aqui, les coses s’han de fer bé. I malauradament a Olesa no s’està fent, tenim molts deures a fer per part de tothom. Nosaltres posarem la nostra part, i la ciutadania, estem segurs que també ho farà. Ho farà l’equip de govern? Tenim els nostres dubtes. Cal fer encara una feina de divulgació, d’aprenentatge i d’entendre el nou sistema. Alguns pretenen que tot això ho aprengui la ciutadania de la nit al dia, i a vegades no és possible. Nosaltres estem a disposició de la ciutadania per explicar i ajudar en tot allò que necessitin.

Olesa s’enfronta a un punt d’inflexió en la gestió dels residus municipals

La finalització del contracte actual de concessió i l’espera d’una nova licitació marquen un període de transició que afecta directament als més de 24.000 habitants del municipi. Aquest canvi en el model de gestió arriba en un context on l’augment de les taxes municipals i l’adaptació a les normatives mediambientals més exigents configuren un escenari complex per a l’administració local.

Les dades mostren que el municipi s’enfronta a diversos reptes logístics, especialment visibles durant els períodes de major activitat com les recents festes nadalenques. La gestió dels residus urbans requereix una planificació acurada dels recursos humans i materials, així com una coordinació efectiva entre els diferents serveis municipals. A més, l’increment de la població i l’expansió urbanística del municipi han generat noves necessitats en matèria de neteja viària i recollida de residus.

En els propers mesos, l’Ajuntament haurà d’abordar la implementació del nou contracte de serveis, que determinarà el futur model de gestió. Aquest nou marc contractual haurà de respondre tant a les necessitats immediates de la població com als objectius de sostenibilitat i eficiència en la gestió dels residus municipals, establerts per les directives europees i la legislació autonòmica vigent.

Director, periodista i reporter de Teleolesa. Amb una gran passió per l'audiovisual i el periodisme, dirigeixo i coordino tots els departaments, supervisant la realització, producció, edició i difusió de continguts. M’encarrego de crear contingut emocionant i rellevant, connectant amb la comunitat i oferint una perspectiva fresca i autèntica en cada peça.