L’Ajuntament d’Olesa ha acollit una nova reunió del Grup Motor de Salut Comunitària del Baix Llobregat Nord. Aquestes trobades, que es realitzen de manera trimestral i itinerant als municipis de la zona, tenen com a objectiu principal compartir experiències i projectes entre els professionals i agents de salut pública.
Durant aquesta sessió es va presentar la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària d’Alta Complexitat i Llarga Durada, que forma part de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell – Germanes Hospitalàries, i que treballa conjuntament amb l’Hospital de Bellvitge. Aquesta unitat, com indica l’Ajuntament d’Olesa, va començar la seva activitat el gener d’aquest any, amb la finalitat d’oferir un abordatge integral per als trastorns alimentaris de llarga durada i alta complexitat.
nova unitat de l’Hospital Sagrat Cor tracta casos de llarga durada amb un enfocament integral.
Fernando Fernández, director de la Unitat de Recuperació Integral, i Núria Jaurrieta, psicòloga de la Unitat d’Aguts de l’Hospital Sagrat Cor, van explicar el funcionament d’aquesta unitat, que actualment compta amb 23 pacients ingressats amb una edat mitjana de 30 anys. La durada mitjana dels trastorns que tracten és d’uns 13 anys, i requereix una atenció intensiva i a llarg termini.
A més, la tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, Tanit Moron, va destacar la importància d’aquestes trobades. Moron va assenyalar que l’objectiu principal és “compartir experiències entre professionals i donar a conèixer nous serveis i projectes en l’àmbit de la salut pública que s’estan impulsant als diferents municipis”.
A la reunió també es van tractar altres temes importants com el Primer Congrés de Salut i Món Local, celebrat el 30 de setembre i l’1 d’octubre al Caixaforum. En aquest congrés es va subratllar la importància d’integrar la Salut Pública en totes les polítiques locals per tal de millorar la prevenció i detecció de problemes de salut. A més, també es va debatre sobre la necessitat d’una atenció integrada entre els serveis socials i sanitaris, una eina clau per garantir una atenció equitativa i de qualitat.
La integració entre serveis socials i sanitaris és vital per a una atenció equitativa.
Un altre tema rellevant que es va tractar va ser la salut bucodental. A partir del gener, es preveu que es facin revisions dentals a les escoles del municipi, i es repartiran estoigs dentals als alumnes per fomentar la cura bucodental.
Finalment, l’Ajuntament d’Olesa informa que els representants de l’Agència de Salut Pública de Catalunya van anunciar la represa de la publicació de dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que s’havia deixat de publicar el 2018. Aquesta informació serà clau per tenir una visió actualitzada de l’estat de la salut pública al territori, segons la mateixa font.
A la reunió van assistir professionals d’infermeria de salut comunitària, tècnics i regidors de Salut Pública de diferents municipis del Baix Llobregat, així com la coordinadora de farmàcies de la zona, representants de l’Institut Català de la Salut, personal del CAP Olesa i el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, Marc Serradó.
La reunió va comptar amb la participació de diversos agents de salut pública locals.