A la vigília del Dia per l’Alliberament LGTBIQ+, la plaça Fèlix Figueras i Aragay d’Olesa de Montserrat va acollir l’acte institucional de commemoració aquest divendres, 27 de juny. Convocat pel Departament de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament i entitats locals, l’esdeveniment va congregar veïns i diversos membres del consistori com l’alcalde Marc Serradó.

També van assistir el primer tinent d’alcalde Jordi Parent i Xavier Rota.

Altres presències destacades van ser Ivan Carreira, Domènec Paloma, Laia Montes i Emma Duran.

La jornada va iniciar amb la lectura d’un manifest que va adquirir un caràcter urgent a causa d’una agressió recent al municipi.
En representació de l’Ajuntament, Emma Duran va obrir l’acte recordant que la jornada arribava “marcada per un fet que va succeir durant les festes majors”, en referència a una agressió transfòbica. Va afirmar que aquest atac “demostra que encara queda molt camí per recórrer i que la lluita contra la LGTBI-fòbia no és només necessària, sinó urgent”. Duran va concloure amb la condemna rotunda a “qualsevol tipus de violència” i el compromís del consistori per “seguir treballant per una Olesa segura, lliure i orgullosa”.

Les entitats reivindiquen la seva existència i denuncien l’odi
El representant d’una entitat local va oferir un discurs personal en què va descriure el seu sentiment de pertinença al poble. En resposta a comentaris hostils, va declarar: “Potser sóc una trava. Però sóc una trava per tot allò que ens vol fer fora. Una trava que frena l’odi, amor, orgull i força”. El seu parlament va remarcar el final del silenci del col·lectiu: “Hem suportat assetjaments a l’escola, rebuig a casa, mirades al carrer, però ara diem prou”. Va expressar el desig col·lectiu de transcendir la mera supervivència: “No volem només sobreviure, volem viure, volem ballar, estimar, créixer, expressar-nos com som sense por”.

Per part d’Atzur Montserratí, la intervenció va començar confrontant preguntes habituals que qüestionen la necessitat de la reivindicació: “Per a què serveix l’alliberament? Què més voleu?”. El portaveu va argumentar que la dignitat i la llibertat per a les persones LGTBIQ+ “no ve donada” i “encara a dia d’avui ha de ser reclamada”. Va alertar que “la LGTBI-fòbia augmenta” i va sustentar l’afirmació amb dades: “A Catalunya, aquest 2025, s’han registrat més de 70 incidències LGTBI-fòbiques, la majoria transfòbiques”, a més de mencionar “vídeos de contingut transfòbic gravats a Olesa” i “nombrosos comentaris d’odi” en l’àmbit digital municipal. El discurs va concloure amb una declaració de principis: “La nostra existència no és debatible. És una realitat. I és plena de vida”. Va fer una crida a la lluita conjunta i interseccional per “una Olesa orgullosa, interseccional i profundament antifeixista”.

Cultura i visibilitat per tancar la jornada
Un cop finalitzada la lectura del manifest, l’esdeveniment va donar pas a un seguit d’activitats de caràcter cultural i comunitari. El programa va incloure una actuació musical a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música (EMM).

De manera simultània, es van desenvolupar diverses iniciatives per fomentar la visibilitat, com la pintada d’un banc públic amb els colors de la bandera trans. A més, es va habilitar un “Punt lila irisat” com a espai d’informació i acompanyament.

L’artista Marina Purpurina va realitzar una sessió de pintacares amb motius LGTBIQ+, i la part musical de la vetllada va continuar amb una sessió a càrrec de PD Laón.