La Comunitat Minera Olesana (CMO) i la cooperativa Aigua.coop han lliurat a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat un projecte de reutilització d’aigües pluvials i grises al complex esportiu de Les Planes. El projecte es va presentar públicament el 20 de setembre a la seu de la CMO, on van participar el president de la CMO, Joan Arévalo, l’arquitecte del projecte Marc Solà i Víctor Viscor, de Societat Orgànica. Aquest últim va parlar sobre la importància de les comunitats hídriques, prenent com a exemple la iniciativa cooperativa La Xicoira, també d’Olesa de Montserrat.
El projecte busca afrontar els reptes hídrics a la zona, amb un model sostenible d’ús i reutilització de l’aigua. Arévalo va lliurar el projecte al regidor de Planejament i Urbanisme, Marc Serradó, qui va valorar positivament la proposta i va reafirmar la voluntat de l’Ajuntament de treballar en aquesta línia.
L’Ajuntament d’Olesa veu amb bons ulls la iniciativa per estalviar aigua.
El projecte base necessita convertir-se en un projecte executiu abans de ser implementat, però Serradó va destacar que ja s’ha començat a estudiar la viabilitat d’aquesta iniciativa. Va remarcar la rellevància del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la CMO per avançar cap a una millor gestió de l’aigua en un context d’emergència hídrica.
Iniciatives municipals per una gestió eficient de l’aigua
El regidor Marc Serradó va explicar que l’Ajuntament d’Olesa treballa en diverses línies per millorar la gestió de l’aigua. Un dels passos més importants ha estat obtenir una subvenció de 720.000 € de la Diputació de Barcelona, que permetrà millorar la xarxa d’abastiment i implementar mesures com la digitalització i regulació de pressions.
També va destacar l’ordenança d’estalvi d’aigua, vigent des del 2023, que exigeix l’ús de sistemes de recuperació d’aigües en noves construccions i rehabilitacions. Un exemple és la nova promoció pública de 33 habitatges d’INCASÒL, que incorporarà un sistema per reutilitzar aigües grises.
A més, l’Ajuntament treballa per incorporar la reutilització d’aigües pluvials als equipaments públics i transformar les zones verdes per fer-les més eficients. Això inclou augmentar la capacitat d’infiltració d’aigua de pluja, contribuint així a la recàrrega dels aqüífers.
Fases del projecte per a Les Planes
El projecte de reutilització al complex esportiu de Les Planes es desenvoluparà en dues fases. La primera consistirà en recollir aigua de pluja de les cobertes del complex, que ocupen més de 5.000 metres quadrats, i emmagatzemar-la en dipòsits per al reg de les zones verdes i camps esportius.
La segona fase implicarà la reutilització d’aigües grises generades per les dutxes i rentamans del complex. Segons les estimacions, es podrien recuperar entre 70 i 80 metres cúbics d’aigua setmanalment, la qual cosa reduiria el consum d’aigua potable per a tasques com el reg.
Marc Solà, arquitecte del projecte, va explicar que aquest model podria contribuir de manera significativa a la sostenibilitat del municipi, tot alineant-se amb els objectius europeus de lluita contra el canvi climàtic.
Olesa es prepara per a un futur més sostenible i eficient en la gestió de l’aigua.