El Dia Mundial de la Salut Mental, celebrat el 10 d’octubre i instaurat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), busca conscienciar sobre els problemes de salut mental a escala mundial. L’edició d’enguany, sota el lema “És l’hora de defensar la salut mental a la feina”, se centra en la importància de la salut mental en l’àmbit laboral. L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha organitzat diverses activitats amb motiu d’aquesta data, tal com es recull a la seva web oficial, per promoure el benestar emocional i sensibilitzar la ciutadania.
Ainhoa Martínez, treballadora social de l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, destaca que “el treball és molt important per a la salut mental, i és essencial cuidar l’entorn laboral per garantir el benestar dels treballadors”. Segons Martínez, una de cada cinc persones que agafen la baixa laboral ho fa per problemes de salut mental, especialment vinculats a la depressió i l’ansietat. “L’estrès laboral, la pressió i l’impacte de la pandèmia són factors decisius”, afegeix.
Les dades publicades per l’OMS, també recollides a la web del consistori, apunten que l’any 2030 els problemes de salut mental es convertiran en la principal causa de discapacitat al món. Actualment, una de cada quatre persones pateix un trastorn mental al llarg de la seva vida, i el 12,5% de tots els problemes de salut estan associats a trastorns mentals, superant fins i tot el càncer i les malalties cardiovasculars.
L’OMS preveu que la salut mental serà la principal causa de discapacitat l’any 2030.
Una de les activitats més destacades és la caminada pel riu dins del programa “Olesa Fem Salut!” que tindrà lloc el mateix dijous 10 d’octubre. L’activitat, organitzada amb la col·laboració d’Olesa al Carrer, la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida de l’Hospital Sagrat Cor, i l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, començarà a les 9.15 h a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. La caminada inclourà una parada a l’Areny del Molí, on l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord presentarà els seus serveis.
A més, el dimecres 16 d’octubre es projectarà a les 19.00 h a l’Auditori de la Casa de Cultura el curtmetratge “Zapatillas sin cordones”, dirigit per Jeny Poquet i centrat en temàtiques de salut mental. Després de la projecció, es durà a terme una taula rodona per debatre sobre els reptes de la salut mental a la societat.
Una altra activitat destacada és la presentació el divendres 18 d’octubre de la nova entitat olesana ASSOTEA, dedicada a persones amb trastorns de l’espectre autista. L’acte tindrà lloc al Casal Cívic i Comunitari d’Olesa, a les 18.30 h, i servirà per donar a conèixer els objectius d’aquesta nova associació.
L’Ajuntament d’Olesa també està treballant en l’elaboració del seu primer Pla Local de Salut Mental, com es detalla a la seva web. Aquest pla busca millorar el benestar emocional dels habitants d’Olesa i donar resposta a les necessitats de les persones amb problemes de salut mental. Encara que no hi ha una data específica per a la seva presentació oficial, el consistori preveu que es podrà donar a conèixer en els pròxims mesos.
Olesa està preparant el seu primer Pla Local de Salut Mental.
Aquest pla inclou accions orientades a la prevenció, atenció i promoció de la salut mental, així com el suport a les persones afectades i les seves famílies. La col·laboració amb entitats locals és un element clau en la seva implementació.
l’Ajuntament anima tota la ciutadania a participar en aquestes activitats per fomentar la comprensió dels problemes de salut mental i lluitar contra l’estigma. Aquestes iniciatives tenen com a objectiu crear espais de reflexió i suport mutu per a les persones que conviuen amb trastorns mentals, així com per als seus familiars i amics. A través d’aquestes accions.
Per obtenir més informació detallada sobre totes aquestes activitats, es pot consultar la web de l’Ajuntament d’Olesa, que conté els horaris, llocs i altres detalls rellevants.