El carril bici d’Olesa de Montserrat es troba al centre del debat, i és que l’alcalde Jordi Parent ha anunciat la finalització d’una auditoria per avaluar el seu funcionament i proposar millores, un pas que ha generat controvèrsia i preguntes sobre la planificació inicial del projecte, sobretot tenint present que una enquesta recent de Teleolesa revela que el 73,33% de la ciutadania considera el carril poc útil, mentre que només un 26,67% el veu positivament.

Un any de prova i una auditoria tardana

Segons Parent, l’Ajuntament va optar per donar un any de prova al carril bici abans de fer-ne un estudi formal. “Vam voler donar un any de prova amb campanyes perquè fos més efectiu i el pogués fer servir més gent”, ha explicat. Aquest enfocament, però, ha aixecat dubtes sobre per què no es va realitzar un estudi previ més exhaustiu abans de la construcció. L’alcalde ha reconegut que “sabem que el carril bici en alguna zona prenia llocs d’aparcament”, un aspecte que ha generat friccions des del principi.

Ara, l’Ajuntament ha contractat una empresa per dur a terme una auditoria que analitzarà l’ús del carril durant aquest any i proposarà possibles canvis. “Hem acabat l’auditoria i segurament tindrem també un petit projecte de quines són les modificacions a fer per millorar o canviar, en cas que sigui necessari […] hem demanat a una empresa que ens faci aquest estudi”, ha afirmat Parent. Els resultats es coneixeran en unes dues setmanes i determinaran si calen ajustos tècnics o una reformulació completa del projecte.

La manca d’un estudi previ sòlid —sobretot en quant a benestar social— i la supressió de places d’aparcament en algunes zones han estat punts de crítica. Tot i que el 2022 es van realitzar estudis i es va obrir un període de consulta ciutadana, amb aportacions recollides via correu electrònic, no s’han publicat dades clares sobre com aquest procés va influir en el disseny final del carril.

Un projecte amb bones intencions, però mal rebut

El carril bici, finançat amb 600.000 euros de la Diputació de Barcelona, es va iniciar el 2023 sota el mandat de l’exalcalde Miquel Riera (Bloc Olesà-CUP). El projecte connecta punts clau com escoles, l’estació de tren i el Pavelló Municipal d’Esports, amb l’objectiu de promoure la mobilitat sostenible en un municipi amb més de 13.000 vehicles privats. Tot i les bones intencions, la seva execució, amb carrils majoritàriament compartits i alguns segregats, no ha convençut la majoria.

Parent ha destacat que “es posava per davant la mobilitat sostenible que no pas els aparcaments, sempre que aquesta mobilitat sostenible realment existís”. No obstant això, la ciutadania sembla no estar d’acord amb aquesta decisió, més tenint present que Olesa enfrenta problemes en la recerca d’aparcaments.

Una oportunitat per adecuar-se a les necessitats

L’estudi representa una oportunitat per corregir errors i adaptar el carril bici a les necessitats d’Olesa. “Un cop tinguem els resultats sobre la taula, farem les actuacions que toquin”, ha assegurat l’alcalde Jordi Parent, afegint que en uns 15 dies es podrà saber “exactament quines són les actuacions que hem de fer, si és que n’hem de fer alguna”.

Però perquè el projecte tingui èxit, caldrà més que ajustos tècnics. La transparència en els resultats de l’auditoria i una participació ciutadana efectiva seran claus per revertir el rebuig majoritari. El carril bici d’Olesa evidencia les dificultats d’implementar canvis en la mobilitat urbana en un municipi amb limitacions estructurals i una forta dependència del cotxe. Les properes setmanes seran determinants per saber si l’Ajuntament pot transformar aquesta infraestructura en una eina útil i acceptada pels olesans o si continuarà sent un focus de controvèrsia.

Director, periodista i reporter de Teleolesa. Amb una gran passió per l'audiovisual i el periodisme, dirigeixo i coordino tots els departaments, supervisant la realització, producció, edició i difusió de continguts. M’encarrego de crear contingut emocionant i rellevant, connectant amb la comunitat i oferint una perspectiva fresca i autèntica en cada peça.