Una nova controvèrsia sacseja el panorama polític i mediàtic d’Olesa de Montserrat. I és que una entrevistada ha denunciat en declaracions al nostre mitjà que les seves paraules en una entrevista a Olesa Ràdio, l’emissora municipal, van ser manipulades i tergiversades amb l’objectiu de desacreditar-la. L’incident s’ha vist agreujat per les declaracions d’Ada Agut, candidata de Bloc Olesà, qui ha qualificat Fernández d’“ignorant” en una publicació a Instagram. Tot i la predisposició inicial d’Agut per respondre a les preguntes plantejades per aquest mitjà, a dia d’avui no ha contestat, fet que afegeix més incertesa a l’afer.
Una entrevista sota sospita
Segons les declaracions de l’entrevistada, Jessica Fernández, realitzades al nostre mitjà, l’origen del conflicte es remunta a una entrevista emesa el 24 de març a la ràdio municipal. “L’entrevista a Olesa Ràdio, clarament estava dissenyada per malinterpretar les meves paraules o tergiversar el que dic”, assegura Fernández. La regidora explica que es van fer servir “preguntes retorçades” per obtenir respostes que no va donar i que, en no aconseguir-ho, “les han falsejat directament i s’han quedat tan panxos”. Fernández qualifica aquest comportament de “vergonyós i penós”, i lamenta que un mitjà públic local “arribi a aquest punt”.

El detonant de la polèmica va ser un titular publicat per Olesa Ràdio: “La violència de gènere a Olesa no és tan greu”. Segons Fernández, en declaracions al nostre mitjà, aquest titular no només distorsiona les seves paraules, sinó que les treu completament de context. “Després de llegir el titular, la veritat és que em vaig quedar molt sorpresa. No té res a veure, no sé ni com ho han tret ni d’on”, afirma. La regidora insisteix que la seva crítica se centra en la gestió del pressupost de la nova regidoria de Gènere, aprovat el novembre passat amb 170.000 euros, dels quals només 10.000 es destinen directament a dones maltractades. “És vergonyós que es destinin tan pocs diners. Per a això, millor que no existís aquesta regidoria i que aquests 170.000 euros es portessin a serveis socials”, argumenta.
Fernández defensa que la seva postura, mantinguda durant els gairebé dos anys que porta com a regidora, és clara: “Porto tota la legislatura dient el mateix. Fan falta ajudes directes, tant econòmiques com psicològiques, per a les dones maltractades, i no quatre pamflets i missatges d’odi a l’home, que és l’única cosa que estan fent”. “No pot ser que de 170.000 euros només se’n destinin 10.000 a dones maltractades. No ho podem consentir”, sentencia en declaracions al nostre mitjà.
La resposta d’Olesa Ràdio
Segons les declaracions de la direcció d’Olesa Ràdio facilitades al nostre mitjà, l’emissora defensa la seva actuació, afirmant que van contactar amb Fernández arran d’un missatge privat que ella va enviar a l’Instagram de l’emissora i que li van oferir l’oportunitat d’aclarir o puntualitzar les seves declaracions. La regidora, però, segons diu la ràdio, va rebutjar aquesta opció. “Aquest gest demostra la nostra voluntat de mantenir un diàleg obert i transparent”, asseguren des de l’emissora.
Tot i això, Fernández, en declaracions al nostre mitjà, assegura que això és mentida i ha adjuntat proves a la nostra redacció que confirmen que ella sí que va respondre a l’oferta de l’emissora, però que van ser ells els qui no li van contestar i la van deixar en vist. “És gravíssim tot allò, m’han deixat en vist” diu Jessica. A més assegura que “Aquest intent de fer veure i aquests titulars, pagats amb diners públics que haurien de ser neutrals i professionals, deixen molt a desitjar”. La regidora considera que la manipulació intencionada de les seves paraules és “molt greu” i qüestiona l’ètica periodística d’un mitjà finançat pels contribuents, afegint que el silenci de la ràdio només reforça les seves sospites sobre la seva falta de transparència.

Les declaracions d’Ada Agut i la resposta de Fernández
La polèmica va escalar quan Ada Agut, regidora del Bloc Olesà, va publicar un missatge a Instagram on afirmava: “La ignorància és valenta, i aquesta dona ho és molt, tant com ignorant. És una vergonya que una regidora de l’Ajuntament digui aquestes barbaritats”. Agut afegeix que Fernández té l’obligació d’informar-se sobre els problemes de violència de gènere a Olesa, dades que, segons ella, són públiques i accessibles a la memòria municipal.
En declaracions al nostre mitjà, Fernández ha optat per no entrar en una confrontació directa amb Agut: “Ni la conec personalment ni sé qui és veritablement. Sí, m’han dit que és del Bloc, però em dona igual el que digui. No hi ha major menyspreu que no fer-ne cas”. Tot i això, considera “despreciables” aquestes paraules, especialment venint d’una representant política. “Ja veiem on és el Bloc”, afegeix, en un to que deixa entreveure el seu desdeny cap al partit.

Fins al moment, ni el Bloc Olesà ni el seu portaveu, Marc Serradó, han fet cap pronunciament oficial sobre les declaracions d’Agut. Aquest silenci contrasta amb la predisposició inicial d’Agut a respondre a les preguntes d’aquest mitjà, una oferta que s’hauria evaporat després de conèixer el contingut específic de les qüestions plantejades.
Implicacions per a la confiança ciutadana
Segons les declaracions de Jessica Fernández al nostre mitjà, l’incident planteja interrogants greus sobre la credibilitat dels mitjans públics: “Que Olesa Ràdio, un canal finançat amb els diners de tots, pugui actuar així és molt greu. Aquest intent de fer veure i aquests titulars són inacceptables”. La regidora creu que aquesta situació erosiona la confiança dels ciutadans en la informació que reben a través d’aquell mitjà, un pilar que “hauria de ser neutral i professional”.
Aquest episodi també mostra les tensions entre diferents visions polítiques sobre com abordar la violència de gènere. Mentre Fernández advoca per una reassignació dels recursos cap a serveis socials per oferir suport directe a les víctimes, la regidoria liderada per Agut sembla prioritzar la creació d’una estructura administrativa que, segons la crítica del PP, no es tradueix en ajudes efectives.
Propostes i visió de futur
En declaracions al nostre mitjà, Fernández ha expressat una visió clara sobre com millorar les polítiques contra la violència de gènere a Olesa: “Busquem facilitat i, sobretot, que hi hagi ajudes directes, tant econòmiques com psicològiques, que és el que necessiten les dones maltractades”. La regidora considera que els recursos s’han de concentrar en mecanismes ja existents, com els serveis socials, en lloc de destinar-los a una regidoria que, al seu parer, “no funciona” i es limita a accions simbòliques.
Pel que fa a la situació general de la regidoria de Gènere, Fernández és contundent: “No pot ser que es vengui que hi ha una regidoria quan el gruix del pressupost se’n va en sous i només una part ínfima arriba a les víctimes”. La seva proposta és radical: “Si no es pot garantir un suport real, millor que no existís”.
Un debat obert
Aquest episodi deixa moltes preguntes sense resposta. Ha actuat Olesa Ràdio amb l’ètica i la rigurositat que es demana a un mitjà públic? És el titular controvertit un error innocent o una manipulació deliberada? I què diu aquest enfrontament sobre la qualitat del debat polític a Olesa? Per ara, la ciutadania queda amb les declaracions enfrontades de Fernández i Agut, un silenci incòmode del Bloc Olesà i una oferta de diàleg que no ha prosperat.
El que és segur és que aquesta controvèrsia ha obert una esquerda en la confiança cap als mitjans municipals i ha posat sobre la taula la necessitat d’un debat més transparent i constructiu sobre com abordar problemes tan greus com la violència de gènere. Mentrestant, Jessica Fernández manté la seva postura en declaracions al nostre mitjà: “Porto dos anys dient el mateix i no canviaré. No podem consentir aquesta situació”. El temps dirà si aquest episodi és només una anècdota o el preludi d’un canvi més profund a Olesa de Montserrat.