Una iniciativa recent de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat per promoure el reciclatge ha generat una onada de crítiques i malestar entre la ciutadania. La campanya, que va comptar amb la participació d’actors en el mercat municipal, ha estat catalogada per molts olesans com a “vergonyosa” i “inadequada”, tal com s’ha pogut constatar a través de diversos comentaris a les xarxes socials.
A més, segons testimonis presencials que es trobaven al mercat municipal realitzant les seves compres habituals, la performance dels actors va generar una notable incomoditat. La sobreactuació i la posada en escena van desviar l’atenció de l’objectiu principal de la campanya, el reciclatge, i van pertorbar la normalitat de l’activitat comercial.
Un altre aspecte que ha encès la polèmica és la presumpta manca de sol·licitud de permís per part de l’Ajuntament als ciutadans abans de gravar imatges al mercat. Posteriorment, aquestes imatges van ser publicades a les xarxes socials del consistori, fet que ha estat interpretat per alguns com una vulneració de la privacitat i un ús inapropiat de la imatge dels veïns. Aquesta percepció es veu agreujada pel fet que molts ciutadans consideren que la seva imatge, lluny de ser utilitzada amb finalitats informatives legítimes, ha estat explotada amb propòsits d’entreteniment. Aquesta situació es produeix en un espai privat d’accés públic com és el mercat municipal, on existeix una major expectativa de privacitat que en plena via pública, ja que els ciutadans hi acudeixen per adquirir productes destinats al seu ús privat.
Les xarxes socials s’han convertit en un altaveu del descontentament popular. Sota diverses publicacions relacionades amb la campanya, nombrosos ciutadans d’Olesa han expressat la seva frustració i indignació. Comentaris com “Menys circ i més fer neteja de clavegueram cada estiu! Estem farts de tantes paneroles!!!” o “En esto se gastan los impuestos, en puras tonterías en vez de hacer parking GRATIS para los ciudadanos y arreglar carreteras y aceras” reflecteixen el sentir generalitzat d’una part de la població, que considera que els recursos municipals s’haurien de destinar a altres prioritats.
Altres veus també han qüestionat l’eficàcia de la campanya, argumentant que l’espectacle generat va fer que la gent prestés més atenció a la situació “escandalosa” que al missatge de la necessitat de reciclar. Aquesta percepció posa en dubte la rendibilitat i l’impacte real de la iniciativa en la conscienciació ciutadana sobre la importància del reciclatge a Olesa de Montserrat.