El passat 10 de gener, el Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat va acollir una representació especial del musical “Alan”, dirigida a gairebé 1.500 estudiants de secundària del municipi. L’obra, basada en la història real d’Alan Montoliu, un jove trans que va patir assetjament escolar, busca conscienciar els adolescents sobre el respecte, la llibertat i la diversitat, així com visibilitzar les conseqüències de l’assetjament. L’alcalde Jordi Parent, en la seva intervenció inicial, va destacar que qualsevol forma de discriminació és inacceptable i l’assetjament no té cabuda en una societat que vol ser justa i igualitària.

Un missatge ferm contra la discriminació i a favor d’una societat més justa.

La iniciativa, organitzada pel Departament d’Educació i Infància amb el suport d’altres àrees municipals, va comptar amb la participació d’alumnes de diversos centres educatius, com l’Institut Creu de Saba, Escolàpies Olesa, Creixen Povill, Daina Isard i l’Institut Daniel Blanxart. La regidora d’Educació i Infància, Anna Valero, va remarcar que activitats com aquesta són essencials per promoure valors com el respecte mutu i la llibertat personal, i va afegir que és una manera directa i efectiva de sensibilitzar els joves.

Després de la funció, els assistents van participar en un col·loqui amb l’equip artístic, durant el qual van poder plantejar preguntes sobre l’obra. Les intervencions van girar al voltant d’aspectes personals dels actors, la connexió de la trama amb la història real d’Alan i els reptes en la producció. La dramaturga Mar Puig, en resposta a una de les qüestions, va manifestar que “el nostre objectiu és que aquesta obra generi reflexió, especialment entre aquells que exerceixen comportaments d’assetjament”.

Una invitació a la reflexió per part dels creadors de l’obra.

El musical “Alan”, produït per WeColorMusic, posa el focus en les dificultats i injustícies que sovint han d’afrontar les persones trans, alhora que denuncia qualsevol tipus de violència i exclusió. A través de la música i les escenes teatrals, transmet un missatge clar i contundent a favor d’una societat més oberta, respectuosa i lliure de prejudicis. Alan Montoliu, que el 2015 va posar fi a la seva vida per no poder suportar l’assetjament rebut, s’ha convertit en un símbol de lluita pels drets de les persones trans i per una major inclusió social.

Dades recollides en un estudi recent elaborat a Olesa en el marc del Pla Local de Joventut evidencien la magnitud del problema. Un 17% dels adolescents menors d’edat han afirmat haver patit assetjament per motius de gènere, una xifra que augmenta fins al 40% entre els joves majors d’edat. Aquestes estadístiques reafirmen la necessitat d’organitzar activitats com la representació d’“Alan” per fomentar una convivència basada en la llibertat, el respecte i la igualtat d’oportunitats per a tothom.

FONTS DE VERIFICACIÓ:   Post de l'Ajuntament d'Olesa a X

Productor, periodista i subdirector de Teleolesa. Em dedico a coordinar els continguts amb eficàcia. La meva passió és ajudar i contribuir al desenvolupament de contingut valuós, treballant amb dedicació i entusiasme en cada pas del procés.

Sortir de la versió mòbil