La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va debatre ahir una Proposta de Resolució impulsada per la CUP i Esquerra Republicana per millorar els serveis sanitaris d’Olesa de Montserrat, aprovant parcialment les demandes municipals que comptaven amb el suport unànime de tots els grups polítics locals.
Marc Serradó, primer tinent d’alcalde i regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, ha comparegut després de la sessió per valorar els resultats de la votació, expressant satisfacció pels punts aprovats però també decepció pels rebutjats.
“Estem molt satisfets que s’hagi aprovat el primer punt de la proposta, un punt que permet recuperar serveis que l’Ajuntament d’Olesa porta reivindicant des de fa anys en relació a les retallades patides durant la crisi”, ha destacat Serradó. Entre aquests serveis s’inclouen l’atenció continuada fins a les 22 hores, les urgències pediàtriques, la reducció de les llistes d’espera, i la consolidació dels referents comunitaris i de les figures de psicologia i psiquiatria.
No obstant això, el regidor ha lamentat que no hagin prosperat altres punts crucials de la proposta. Especialment significativa ha estat la negativa a la creació d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) a Olesa de Montserrat, una infraestructura que, segons Serradó, beneficiaria a més de 100.000 habitants del Baix Llobregat Nord i descongestionar l’Hospital de Martorell. Cal destacar que el PSC ha votat en contra d’aquesta iniciativa, malgrat les reivindicacions territorials.
“No entenem vots contraris a ubicar un CUAP a Olesa de Montserrat i sobretot no ho entenem pels motius que s’han esmentat, com per exemple el volum de població”, ha manifestat Serradó, reafirmant que el municipi disposa d’unes instal·lacions adequades que no requeririen gran inversió i compta amb una bona connectivitat.
També s’ha rebutjat la proposta que el CAP d’Olesa passés a ser gestionat per l’Institut Català de la Salut, en lloc de Mútua de Terrassa, entitat amb la qual el conveni porta anys caducat. El PSC també ha votat en contra d’aquesta mesura. Segons Serradó, aquesta situació és “anormal des del punt de vista jurídic” i “compromet la coherència territorial”, ja que el CAP d’Olesa és l’únic gestionat per Mútua de Terrassa en tot el Baix Llobregat Nord.
L’únic altre punt aprovat ha estat el relatiu a dotar de recursos suficients l’atenció primària al municipi.
Cal recordar que aquesta Proposta de Resolució contenia exactament els mateixos acords que una moció aprovada per unanimitat al ple municipal d’Olesa el 22 de març de 2023, fet que demostra el consens existent a nivell local sobre aquestes demandes.
El regidor ha anunciat que l’Ajuntament continuarà treballant per aconseguir els consensos necessaris per millorar els serveis sanitaris al municipi i ha reiterat la petició que la consellera de Salut comparegui al Parlament i visiti Olesa per escoltar les demandes municipals, especialment després de la recent mort tràgica d’una veïna després de ser atesa al CAP local, un fet que, tot i ser posterior a la presentació de la Proposta de Resolució, ha posat de manifest la urgència de millorar l’atenció sanitària a la zona.