El Ple municipal ordinari de setembre va iniciar-se amb un emotiu minut de silenci en record a Daniel Pujol, qui va ser alcalde del PSC i va falleixer el 26 d’agost. L’alcalde, Jordi Parent, va ser l’encarregat de fer l’anunci.
Durant la sessió, es va aprovar un conjunt de canvis en les ordenances fiscals per al 2025. Així, es va establir un increment del 10% de l’Impost de Béns Immobles (IBI), un augment del 35% en la taxa de gestió de residus municipals, i modificacions a l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys (IIVTNU). El regidor d’Hisenda, Ivan Carreira, va detallar que l’increment de l’IBI generaria uns 635.800 € addicionals, els quals es destinaran a finançar serveis municipals.
Carreira va assegurar que les bonificacions per a famílies nombroses, instal·ladors de sistemes d’energia renovable, i immobles per a lloguer social seguiran en vigor. Respecte a l’IIVTNU, s’han realitzat petits ajustos per adaptar-se a les normatives actuals. Quant a la taxa de residus, el nou preu serà de 211 € per habitatge a causa de l’augment del 35%, una mesura que respon a la llei estatal 7/2022. Tot i l’augment, Carreira va comentar que només es cobrirà el 85% del cost del servei.
Les bonificacions s’han mantingut per ajudar les famílies i promoure la sostenibilitat.
L’alcalde Parent va reconèixer que augmentar impostos no és una mesura popular, però va defensar que és essencial per mantenir l’estabilitat econòmica de l’Ajuntament. En canvi, el regidor no adscrit, Jordi Martínez, va expressar les seves crítiques per la manca de consens amb l’oposició, qüestionant si l’augment de l’IBI era realment necessari, atès que en dos anys s’ha incrementat un 17,5%, molt per sobre de l’IPC. Martínez va demanar que s’informés adequadament sobre la destinació d’aquests ingressos.
José M. Paniello, regidor de Ciutadans, va compartir la preocupació de Martínez, assenyalant que no s’havia consultat prèviament sobre l’augment de l’IBI, tot i que estava d’acord amb l’augment de la taxa de residus. Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta-ECP, també va criticar la falta de comunicació amb l’oposició i va manifestar que Olesa estava a prop del límit màxim permès d’IBI.
El PSC, a través de la regidora Lourdes Garcia, va expressar la seva incomprensió per no haver estat convocats a discutir les modificacions, titllant l’augment de l’IBI de “barbaritat”. Cristian Mesa va afegir que l’augment de la taxa de residus no havia comportat una millora en el servei. L’alcalde va recordar que els grups municipals havien estat convocats per presentar els pressupostos durant l’any 2023.
Les crítiques del PSC subratllen la necessitat de més transparència en la gestió municipal.
Parent va defensar que els costos dels serveis municipals han augmentat i que l’IBI d’Olesa és inferior a la mitjana catalana i comarcal. Carreira va reafirmar que els increments són necessaris per mantenir els serveis, i va subratllar l’augment del cost de la neteja viària.
Ferran Cerdeira, regidor de Junts per Olesa, va argumentar que els increments de taxes responen a un dèficit fiscal a Catalunya que afecta Olesa. Marc Serradó del Bloc Olesà-CUP va qualificar l’augment com a “incomoda i no desitjada”, denunciant que el sistema de finançament local és insostenible.
Les modificacions fiscals van ser aprovades amb el suport de l’equip de govern i el regidor no adscrit, mentre que el PSC, PP, Olesa Oberta-ECP i Ciutadans hi van votar en contra.
En relació a la modificació del Reglament municipal de reserves d’estacionament, aquesta va ser aprovada amb els vots favorables del Bloc Olesà-CUP, ERC i Junts per Olesa, mentre que el PSC, PP i Olesa Oberta-ECP hi van votar en contra. L’alcalde va presentar els canvis per adequar-los a la normativa actual, amb l’objectiu de reduir el termini de tramitació a 15 dies hàbils. El regidor no adscrit, Jordi Martínez, va mostrar decepció per la falta de diàleg sobre les propostes.
Les modificacions en el reglament d’estacionament busquen millorar l’eficiència administrativa.
Samuel Rodríguez, d’Olesa Oberta-ECP, va assenyalar que el requisit de discapacitat del 65% per obtenir la targeta de mobilitat no complia amb la llei. Jessica Fernández del PP va qüestionar l’empadronament com a requisit per aconseguir una reserva d’estacionament, argumentant que moltes persones amb discapacitat no viuen amb els seus cuidadors.
Carlos Fernández, del PSC, també va criticar el requisit d’empadronament, afirmant que la reducció del termini de 20 a 15 dies no era suficient. L’alcalde va defensar que els canvis busquen equilibrar els drets de tota la ciutadania, incloent les persones amb mobilitat reduïda.